Het belang van regelmatig onderhoud van tractoren 2

Binnen 24 uur een afspraak

Hoogste prijsgarantie

RDW-vrijwaringsbewijs

Ophaaldienst in de Benelux

Het belang van regelmatig onderhoud van tractoren

hoe-hard-mag-een-tractor

In de agrarische sector vertrouwen we dagelijks op tractoren. Een tractor heeft net zoals een personenauto, vrachtwagen of elk ander voertuig regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren. Dit zorgt niet alleen voor betere prestaties, maar kan ook voorkomen dat er geen onnodige stilstand in de werkzaamheden is. Op welke manier wordt het onderhoud aan een tractor uitgevoerd, zit hier een specifiek onderhoudsschema aan vast en wat zijn de kosten van het onderhoud? Lees verder.

Veiligheid staat voorop

Een van de voornaamste redenen voor onderhoud van uw tractor is de veiligheid. Een tractor die goed werkt is namelijk essentieel om ongelukken te voorkomen. Onderdelen zoals de remmen, banden en verlichting moeten regelmatig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze naar behoren functioneren. Met name slecht werkende remmen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld wanneer u zware ladingen vervoert en op een helling of drukke weg rijdt.

Naast de mechanische onderdelen is het ook belangrijk om alle veiligheidsvoorzieningen zoals de veiligheidsgordels en rolbeugels regelmatig te controleren. Deze systemen zijn niet voor niets ontworpen om de bestuurder van het voertuig te beschermen, maar de effectiviteit hangt wel af van hoe goed ze zijn onderhouden. Onderschat daarom niet het belang van onderhoud van een tractor en zorg er te allen tijde voor dat u veilig de tractor kunt starten en besturen.

Motoronderhoud

Niets is meer frustrerend dan een tractor die midden in het hoogseizoen plotseling uitvalt. De motor houdt de tractor letterlijk draaiende en is dus een cruciaal onderdeel van het voertuig. Een goed onderhouden motor zorgt niet alleen voor een langere levensduur van de tractor, maar ook voor efficiënter brandstofverbruik. Tijdens een onderhoudsbeurt worden onder andere de olie en filters vervangen, en wordt er gecontroleerd op slijtage aan onderdelen zoals de aandrijfriemen en de koelvloeistof.

Maar wist u ook dat versleten of slecht opgepompte banden het brandstofverbruik kunnen verhogen? In dat opzicht zijn alle onderdelen van de tractor met elkaar verbonden en spelen ze een rol in de algehele efficiëntie van tractoren. Daarnaast kunnen slechte banden ook de trekkracht en stabiliteit van een tractor verminderen. Bovendien heeft dit weer impact op het milieu doordat de tractor meer brandstof verbruikt en daardoor meer uitstoot genereert.

Onderhoudsschema voor tractor

Een preventief onderhoudsschema voor de tractor zorgt ervoor dat uw tractor altijd in optimale staat verkeert. Dit schema is vaak gebaseerd op het aantal draaiuren van de machine, maar ook het seizoen en de specifieke werkzaamheden die u uitvoert kunnen van invloed zijn op de frequentie van het onderhoud. Het volgen van het onderhoudsschema kan de levensduur van de tractor aanzienlijk verlengen en de kans op dure reparaties verkleinen.

De kosten van het onderhoud zijn afhankelijk van zowel het onderhoudsschema als onvoorziene omstandigheden. Preventief onderhoud is echter een stuk voordeliger dan de kosten van noodreparaties. Het wordt daarom aangeraden om te investeren in periodiek onderhoud, zodat u niet voor onverwachte uitgaven komt te staan en eventuele stilstand in de productie wordt beperkt. In de meeste gevallen komt u jaarlijks ook op hetzelfde bedrag uit wanneer u volgens een schema uw tractoren laat onderhouden.

Hoe lang gaat een tractor mee bij regelmatig onderhoud?

Over het algemeen gaan tractoren bij goed onderhoud tussen de 10.000 en 15.000 draaiuren mee. Omgerekend komt dit neer op zo’n 15 tot 25 jaar, wat afhankelijk is van het gebruik en de intensiteit van de werkzaamheden. Factoren zoals de omgeving waarin de tractor wordt gebruikt, de kwaliteit van het onderhoud en de zorgvuldigheid waarmee de machine wordt bediend, spelen ook een grote rol. Door op tijd versleten onderdelen te vervangen en routinematig onderhoud uit te voeren, kunt u de levensduur aanzienlijk verlengen.

Tractor verkopen

Is onderhoud aan een tractor niet voldoende om het landbouwvoertuig te redden en zitten hier te veel onderhouds- of reparatiekosten aan vast? Dan is het raadzaam om de tractor te verkopen, bijvoorbeeld aan een inkoper van landbouwvoertuigen. Bent u benieuwd hoe u achter de waarde van uw gebruikte tractor kunt komen? Lees dan ons blog om het maximale uit de verkoop te halen. Vervolgens kunt u de verkoop gebruiken om in een nieuw landbouwvoertuig te investeren.

Meer informatie nodig?

Wilt u meer informatie over het onderhouden van tractoren, of kiest u ervoor om uw tractor te verkopen? Neem dan gerust contact op met Autotradex via het contactformulier.

Lees ook deze blogs

'}}
Het belang van regelmatig onderhoud van tractoren
Het belang van regelmatig onderhoud van tractoren In de agrarische sector vertrouwen we dagelijks op tractoren. Een tractor heeft net zoals een personenauto, vrachtwagen of elk ander voertuig regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren. Dit zorgt niet alleen voor betere prestaties, maar kan ook voorkomen dat er geen onnodige stilstand in de werkzaamheden […]
'}}
Waarde van uw gebruikte vrachtwagen bepalen
Waarde van uw gebruikte vrachtwagen bepalen Bent u benieuwd naar de waarde van uw vrachtwagen? Wanneer u een gebruikte vrachtwagen wilt verkopen, is het belangrijk om te weten wat deze waard is. De waarde van een vrachtwagen is afhankelijk van verschillende factoren. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe u de waarde […]
'}}
Welke soorten vrachtwagens zijn er?
Welke soorten vrachtwagens zijn er? Vrachtauto’s worden wereldwijd ingezet om – zoals de naam al zegt – vracht te vervoeren. Deze voertuigen bestaan in vele soorten, maten en uitvoeringen; het is dan ook een verzamelnaam voor allerlei verschillende wagens die in worden gezet voor goederenvervoer. In dit artikel lichten we de meest voorkomende type vrachtwagens […]