De maximale afmetingen van een vrachtwagen 2

Binnen 24 uur een afspraak

Hoogste prijsgarantie

RDW-vrijwaringsbewijs

Ophaaldienst in de Benelux

Het wegennet wordt dagelijks bereden door een diversiteit aan voertuigen, maar vrachtwagens spelen een cruciale rol in het transport van goederen. Om ervoor te zorgen dat deze kolossen veilig en efficiënt kunnen rijden, zijn er strikte regels vastgesteld met betrekking tot hun afmetingen. In deze blog zullen we de essentiële aspecten bespreken met betrekking tot de toegestane afmetingen van vrachtwagens.

maximale-afmetingen-vrachtwagen

Hoe breed mag een vrachtwagen zijn?

De maximale breedte van een vrachtwagen is bepaald om ervoor te zorgen dat ze veilig door straten en snelwegen kunnen manoeuvreren. In Nederland is de maximale breedte van een vrachtwagen vastgesteld op 2,55 meter. Dit biedt niet alleen voldoende ruimte voor de vrachtwagen zelf, maar ook voor andere weggebruikers. Deze regels gelden ook voor wanneer de vrachtwagen lading vervoert die uitsteekt in de breedte. 

Hoe hoog mag een vrachtwagen zijn?

Er zit ook een maximale hoogte aan een vrachtwagen.  In Nederland mag een vrachtwagen maximaal 4 meter hoog zijn. Deze beperking is van kracht om ervoor te zorgen dat vrachtwagens zonder problemen onder bruggen, tunnels en andere infrastructuur kunnen passeren. Er zijn geen uitzonderingen op deze regel. 

Hoe lang mag een vrachtwagen zijn?

De lengte van een vrachtwagen is onderhevig aan specifieke regels om de verkeersdoorstroming te waarborgen. In Nederland is de maximale lengte voor een vrachtwagencombinatie vastgesteld op 18,75 meter. Dit omvat zowel de lengte van de vrachtwagen als de eventuele aanhangwagen. Voor vrachtauto’s en trekkers gelden andere regels. De maximale lengte van een vrachtauto, trekker of aanhangwagen is namelijk 12 meter. 

Hoe ver mag de lading van een vrachtwagen uitsteken?

Bij het vervoeren van grote of ondeelbare ladingen kan het voorkomen dat de lading uitsteekt buiten de standaard afmetingen van de vrachtwagen. In Nederland gelden strikte regels voor uitstekende ladingen. Overdag mag de lading aan de voorzijde niet meer dan 1 meter uitsteken, terwijl aan de achterzijde maximaal 5 meter is toegestaan. 's Nachts gelden andere regels, waarbij verlichting verplicht is.

Hoeveel mag een vrachtwagen maximaal wegen?

Gewichtsbeperkingen zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de wegen en bruggen niet overbelast raken. In Nederland is het maximale toegestane gewicht voor een vrachtwagencombinatie vastgesteld op 40 ton (40.000 kg). Dit gewicht omvat zowel het gewicht van de vrachtwagen zelf als de lading. Echter, afhankelijk van het aantal assen en de afstand tussen de assen, zijn er verschillende maximale gewichten voor vrachtwagens:

  • Vrachtwagen met 2 assen: < 18 ton
  • Vrachtwagen met 3 assen: < 26 ton
  • Vrachtwagen met 4 assen: < 32 ton

Lees ook deze blogs

maximale-afmetingen-vrachtwagen
De maximale afmetingen van een vrachtwagen
Het wegennet wordt dagelijks bereden door een diversiteit aan voertuigen, maar vrachtwagens spelen een cruciale rol in het transport van goederen. Om ervoor te …

De maximale afmetingen van een vrachtwagen .

wanneer-trekker-rijden
Wanneer mag je op een trekker rijden?
Wanneer mag je op een trekker rijden? Als agrarisch voertuig is de trekker een onmisbaar onderdeel van het dagelijkse leven op het platteland. Of …

Wanneer mag je op een trekker rijden? .

tractor-besturen
Het besturen van een tractor: van begin tot vakkundig bestuurder
Het besturen van een tractor: van begin tot vakkundig bestuurder Het besturen van tractoren vereist vaardigheid en kennis. In deze blog gaan we dieper …

Het besturen van een tractor: van begin tot vakkundig bestuurder .

Retour en haut