Rode diesel: komt het terug? Alles wat je moet weten
Is rode diesel nog te koop? Momenteel niet, maar daar komt verandering in. Het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie heeft duidelijk gemaakt dat rode diesel weer terugkomt in Nederland. Deze voordelige diesel werd in 2013 afgeschaft voor gebruik in de landbouwsector, maar moet nu dus weer terugkeren voor boeren, agrariërs en loonwerkers. Waarom de brandstof was afgeschaft, nu weer terugkomt en wie het mag gebruiken, leest u in deze blog.
Wat is rode diesel?
Om te begrijpen wat rode diesel is, moeten we een paar jaar terug de tijd in. Sinds 2013 is deze diesel namelijk niet meer te verkrijgen in Nederland. Rode diesel is een brandstof die nagenoeg identiek is aan de reguliere, witte diesel. Het grootste verschil is dat rode diesel enkel gebruikt mag worden in de landbouwsector. Sinds 1962 zitten er lagere accijns op de diesel, waardoor deze goedkoper is om te gebruiken voor boeren en tuinders. Vroeger werd de brandstof ook gebruikt om huishoudens te verwarmen, maar de laatste jaren werd deze alleen nog gebruikt door landbouwvoertuigen, zoals tractoren, kranen en ook schepen.
Rode kleurstof
Rode diesel is praktisch hetzelfde als normale diesel, maar wat is dan het verschil tussen diesel en rode diesel? En waarom is deze rood? Een rode kleurstof wordt toegevoegd aan de brandstof om deze te onderscheiden van reguliere diesel. Omdat rode diesel een laagbelaste brandstof is, is deze goedkoper. Een belangrijk verschil is dat deze alleen bedoeld is voor gebruik in de landbouwsector. De rode kleurstof zorgt ervoor dat overheidsinstanties kunnen controleren wie deze brandstof gebruikt. Voertuigen op de openbare weg, zoals personenauto’s, mogen deze diesel niet gebruiken. Naast de rode kleurstof wordt ook 'Solvent Yellow 124' aan de diesel toegevoegd. Deze vloeistof zorgt ervoor dat aangetoond kan worden dat rode diesel is gebruikt – ook wanneer de tank leeg is.
Rode diesel afgeschaft in Nederland
Sinds 1962 werd rode diesel in Nederland gebruikt als laagbelaste diesel voor de landbouw, totdat deze regeling in 2013 werd afgeschaft. Vanaf dat moment viel de brandstof niet meer onder een lager accijnstarief, waardoor de brandstofprijzen voor boeren flink stegen. Dit besluit was onderdeel van het Begrotingsakkoord 2013, dat de overheidsfinanciën op orde moest krijgen. De prijs van diesel steeg hierdoor met 17 cent. Rode diesel is momenteel nog verboden. Gebruikt u de brandstof toch? Dan loopt u risico op fikse boetes. Voor particulieren liggen deze boetes tussen de 500 en 5.000 euro. Voor zakelijk gebruik liggen deze prijzen nog hoger, afhankelijk van het aantal liter brandstof dat u gebruikt.
Herinvoering
In de afgelopen jaren zijn meerdere moties ingediend voor een herinvoering van rode diesel voor de landbouw, maar zonder succes. Daar komt nu verandering in. De nieuwe coalitie van PVV, NSC, VVD en BBB heeft besloten om rode diesel weer in te voeren voor boeren, tuinders en loonwerkers. Dit was te lezen in het 26 pagina lange hoofdlijnenakkoord van 16 mei vorig jaar. Politiek leider van de BBB (BoerBurgerBeweging) Caroline van der Plas gaf aan dat de boeren het verdiend hebben: “dit moet hen weer voorzien van een goede boterham.”
Wat is het voordeel van rode diesel?
Vanaf 2027 moet het tanken van rode diesel weer goedkoper worden voor boeren. Naar verwachting zal de brandstof boeren 28 cent opleveren vergeleken met nu. Naar alle waarschijnlijkheid zal de brandstof weer onder een lager accijnstarief komen. Maar hoe dit precies werkt, is niet duidelijk op te maken uit het hoofdlijnenakkoord. Algemene kosten voor brandstof zijn de laatste jaren flink gestegen, ook voor boeren. De herinvoering van rode diesel moet deze kosten voor boeren, tuinders en loonwerkers in ieder geval weer verlagen.
Wie mag rode diesel tanken?
Momenteel mag rode diesel nog niet worden gebruikt in de landbouwsector. In 2027 zal deze weer beschikbaar zijn. De brandstof wordt vandaag de dag alleen nog gebruikt in de scheepvaart – met uitzondering van plezierschepen – en enkele kranen op schepen. Zodra de diesel weer verkrijgbaar is, mag deze worden gebruikt in de landbouwsector. De coalitie omschrijft deze doelgroep als ‘boeren, tuinders en loonwerkers’. Het gaat dus om voertuigen die worden ingezet voor landbewerking, oogst en transport binnen deze sector.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de terugkeer van rode diesel, of de overige prijzen en kosten van een tractor? Neem dan contact met ons op. Autotradex helpt u graag verder. Wij zijn experts in de in- en verkoop van landbouwvoertuigen, vrachtwagens en grondverzetmachines. Wilt u een vendre votre tracteur?? Aarzel niet en maak een afspraak.