Het belang van regelmatig onderhoud van vrachtwagens 2

Binnen 24 uur een afspraak

Hoogste prijsgarantie

RDW-vrijwaringsbewijs

Ophaaldienst in de Benelux

Het belang van regelmatig onderhoud van vrachtwagens

Vrachtwagens worden dag in dag uit ingezet om goederen over korte en lange afstanden te vervoeren onder verschillende omstandigheden. Daarom is regelmatig onderhoud belangrijk om de betrouwbaarheid van het voertuig en veiligheid op de weg te waarborgen. Goed onderhouden vrachtwagens hebben namelijk minder kans op mechanische storingen, wat niet alleen uw operationele kosten verlaagt, maar ook de levensduur van uw wagenpark verlengt. We vertellen u meer over het belang van onderhoud van vrachtwagens, lees verder.

Vrachtwagens onderhouden

Vrachtwagens leggen heel wat kilometers af. De frequentie van het onderhoud aan vrachtwagens baseren we meestal op de tijdsperiode, het aantal afgelegde kilometers, maar ook het verbruik van brandstof. Voor lichte wagens geldt dat ze over het algemeen onderhoud vereisen na 30.000 tot 40.000 kilometer. Gaat het om het onderhoud van zware vrachtwagens? Dan liggen de afstanden een stuk hoger: 75.000 tot 100.000 kilometer. Omdat deze lichte en zware voertuigen vaak kostbare goederen vervoeren en lange afstanden afleggen tussen elke beurt, is regelmatig onderhoud van groot belang.

Een van de belangrijkste redenen voor het regelmatig onderhouden van vrachtwagens is de veiligheid op de weg. Slijtage aan remmen, banden en andere belangrijke onderdelen kan de kans op ongelukken aanzienlijk vergroten. Verder draagt een goed onderhouden voertuig ook bij aan een beter milieu, omdat deze minder schadelijke stoffen uitstoot. Dit komt doordat de motor efficiënt werkt en er minder kans is op vervuiling die vervolgens impact heeft op onze planeet.

De levensduur van een vrachtwagen

Maar hoe lang gaat een vrachtwagen dan mee? De algemene levensduur van een vrachtwagen varieert afhankelijk van de belasting, het merk en het model, de rij- en wegomstandigheden en tot slot het onderhoud, mits u zich ook aan een goed onderhoudsschema voor uw vrachtwagen houdt. Door bijvoorbeeld de motorolie regelmatig te verversen, de bandenspanning te controleren en verouderde onderdelen te vervangen, gaat het voertuig nog langer mee zonder al te grote revisies.

Wat gebeurt er tijdens een onderhoudsbeurt?

Zoals u wel begrijpt, is regelmatig onderhoud van belang. Tijdens een onderhoudsbeurt ondergaat een vrachtwagen een grondige inspectie om de veiligheid en efficiëntie te waarborgen. Net als bij een personenauto wordt het peil van de motorolie gecontroleerd en ververst, worden vloeistoffen zoals koelvloeistof en remvloeistof bijgevuld en worden de banden gecontroleerd. Indien nodig worden ze vervangen door nieuwe banden, zodat uw vrachtwagenbestuurder weer veilig de weg op kan.

Ook de remblokken en remschijven worden vervangen als dat nodig is. En hoe zit het met de verlichting, accu, ophanging, airco en de uitlaat? Tot slot wordt er aandacht besteed aan de software en diagnostische systemen in het voertuig, zodat eventuele foutcodes worden opgelost. Door een grondige onderhoudsbeurt uit te laten voeren, houdt u de vrachtwagen in topconditie en voorkomt u reparaties die hoog op kunnen lopen in de kosten. Dit heeft ook invloed op de kosten-efficiëntie van uw bedrijf.

Preventief onderhoud

Preventief onderhoud omvat de werkzaamheden die ervoor zorgen dat problemen worden voorkomen. Dit gaat om routinematige inspecties die ervoor zorgen dat alles naar behoren functioneert. Daarom kunt u dit preventieve onderhoud ook wel vergelijken met een onderhoudsbeurt, omdat het doel is dat het de levensduur verlengt.

Correctief onderhoud

Echter wordt correctief onderhoud uitgevoerd wanneer er al een probleem is geïdentificeerd. Hier kan het gaan om een verouderd of defect onderdeel dat aan vervanging toe is, zoals een versleten remblok of een kapotte motor. Correctief uw vrachtwagen onderhouden is belangrijk om grote en kostbare problemen in de toekomst te voorkomen.

Wat zijn de kosten voor onderhoud van een vrachtwagen?

De kosten voor het onderhoud worden dus onderverdeeld in preventief onderhoud en correctief onderhoud. De kosten voor correctief onderhoud zijn vaak hoger omdat ze onverwacht zijn en meestal dringende aandacht vereisen, terwijl preventieve kosten te budgetteren zijn. Gemiddeld genomen variëren de jaarlijkse onderhoudskosten voor een vrachtwagen van enkele duizenden tot tienduizenden euro's, waarbij de kosten hoger uitvallen wanneer het bijvoorbeeld gaat om het vervangen van de motor of transmissie.

Verkoop uw wagen

Is onderhoud niet meer voldoende om uw wagenpark in topconditie te houden? Dan is het wellicht tijd om over te gaan op verkoop, bijvoorbeeld bij een partij die is gespecialiseerd in de verkoop en inkoop van verschillende voertuigen. U kunt bij AutoTradeX terecht voor vrachtwagen-, bedrijfswagen-, grondverzetmachine- en tractor verkoop. Alle merken en modellen zijn welkom! Vul het aanmeldformulier in, dan ontvangt u binnen één uur al een marktconform bod. Bij de verkoop ontvangt u een officieel aanmeldformulier-vrijwaringsbewijs.

Lees ook deze blogs

Het belang van regelmatig onderhoud van vrachtwagens 3
Hoe bepaal ik de waarde van mijn gebruikte tractor?
Hoe bepaal ik de waarde van mijn gebruikte tractor? Overweegt u om uw gebruikte tractor te verkopen of bent u gewoon nieuwsgierig naar de huidige marktwaarde van uw landbouwvoertuig? Dan zijn er verschillende factoren om in acht te nemen. Het bepalen van de waarde is namelijk niet altijd eenvoudig, maar met de juiste aanpak kunt […]
Het belang van regelmatig onderhoud van vrachtwagens 4
Het belang van regelmatig onderhoud van vrachtwagens
Het belang van regelmatig onderhoud van vrachtwagens Vrachtwagens worden dag in dag uit ingezet om goederen over korte en lange afstanden te vervoeren onder verschillende omstandigheden. Daarom is regelmatig onderhoud belangrijk om de betrouwbaarheid van het voertuig en veiligheid op de weg te waarborgen. Goed onderhouden vrachtwagens hebben namelijk minder kans op mechanische storingen, wat […]
maximumsnelheid-vrachtwagen
Hoe hard mag een vrachtwagen?
Hoe hard mag een vrachtwagen? Het is een vraag die vaak gesteld wordt: hoe hard mag een vrachtwagen eigenlijk rijden? Het antwoord hierop kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het land waarin de vrachtwagen zich bevindt en de specifieke wetgeving die daar van toepassing is. Laten we een kijkje nemen naar de snelheidslimieten voor […]