Wanneer mag je op een trekker rijden? 2

Binnen 24 uur een afspraak

Hoogste prijsgarantie

RDW-vrijwaringsbewijs

Ophaaldienst in de Benelux

Wanneer mag je op een trekker rijden?

Als agrarisch voertuig is de trekker een onmisbaar onderdeel van het dagelijkse leven op het platteland. Of je nu een boer bent die zijn land bewerkt of een chauffeur die met een trekker op de openbare weg rijdt, het is belangrijk om te weten wanneer je officieel mag beginnen met trekker rijden. In deze blog gaan we dieper in op de regelgeving en voorwaarden die bepalen wanneer iemand gerechtigd is om een trekker te besturen.

wanneer-trekker-rijden

Hoe oud moet je zijn om een tractor te besturen?

16 jaar en ouder

De meest voorkomende leeftijdsgroep voor het besturen van een trekker is 16 jaar en ouder. Vanaf deze leeftijd mag je een trekker besturen op landbouwgrond. Dit geldt voor zowel ervaren boeren als jonge landbouwstudenten die het vak willen leren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het gebruik van de trekker beperkt moet blijven tot landbouwactiviteiten op privégrond.

18 jaar en ouder voor openbare wegen

Wil je de openbare weg op met een trekker? Dan geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Vanaf deze leeftijd mag je met een trekker rijden op openbare wegen, maar er zijn wel enkele belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen. Een geldig tractorrijbewijs is bijvoorbeeld verplicht. 

Een tractorrijbewijs halen

Verplicht voor de openbare weg

Het tractorrijbewijs is een essentiële vereiste voor iedereen die een trekker op de openbare weg wil besturen. Dit rijbewijs is verplicht voor personen van 18 jaar en ouder. Om het tractorrijbewijs te behalen, moet je een specifieke opleiding volgen die gericht is op het veilig besturen van een trekker in verkeerssituaties.

Theoretisch en praktisch examen

Het tractorrijbewijs wordt behaald door zowel een theoretisch als een praktisch examen met succes af te leggen. Het theoretische gedeelte bevat onderwerpen zoals verkeersregels, veiligheid en technische kennis van de tractor. Het praktische examen test de daadwerkelijke vaardigheden van de bestuurder, inclusief het manoeuvreren met de trekker en het omgaan met verkeerssituaties.

Beperkingen voor jongere tractorbestuurders

16 en 17 jaar oud

Jongeren tussen de 16 en 17 jaar oud mogen een trekker besturen op landbouwgrond, maar er zijn enkele beperkingen. Ze mogen geen trekkers gebruiken die zijn uitgerust met bepaalde accessoires, zoals een voorlader. Bovendien is het gebruik van de trekker beperkt tot specifieke uren op de dag.

Extra toezicht voor jongere bestuurders

Jonge bestuurders onder de 18 jaar die een trekker op de openbare weg willen besturen, moeten extra toezicht hebben. Dit betekent dat ze moeten worden begeleid door een ervaren bestuurder die minimaal vijf jaar in het bezit is van een geldig rijbewijs voor de betreffende categorie.

Rijbewijs B vóór 1 juli 2025? Overgangsregeling en vernieuwing

Voor personen met een rijbewijs B dat vóór 1 juli 2015 is uitgegeven en die minimaal 18 jaar oud zijn, geldt een overgangsregeling. Bij de eerstvolgende verlenging van hun rijbewijs vóór 1 juli 2025 wordt automatisch het rijbewijs T bijgeschreven. Na deze datum moeten personen ouder dan 18 jaar met een B-rijbewijs apart examen doen om het tractorrijbewijs te verkrijgen.

Voor degenen die op hun zeventiende hun B-rijbewijs behaalden, is geduld vereist tot hun 18e verjaardag of het afleggen van een apart examen om het tractorrijbewijs te verwerven. Deze regel geldt ook voor het vrachtwagenrijbewijs. Bezitters van dit rijbewijs, ouder dan 18 jaar, mogen legaal een tractor op de openbare weg besturen tot de vervaldatum van hun rijbewijs. Personen die na 1 juli 2015 hun C-rijbewijs halen, krijgen automatisch het tractorrijbewijs bijgeschreven.

Als je van plan bent om in het buitenland een oldtimer tractor te besturen, dien je het rijbewijs vóór die tijd te vernieuwen. De overgangsregeling is niet van toepassing buiten Nederland, maar het T-rijbewijs wordt wel toegevoegd bij vernieuwing, zelfs bij vervroegde vernieuwing in het buitenland.

Lees ook deze blogs

'}}
Waarde van uw gebruikte vrachtwagen bepalen
Waarde van uw gebruikte vrachtwagen bepalen Bent u benieuwd naar de waarde van uw vrachtwagen? Wanneer u een gebruikte vrachtwagen wilt verkopen, is het belangrijk om te weten wat deze waard is. De waarde van een vrachtwagen is afhankelijk van verschillende factoren. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe u de waarde […]
'}}
Welke soorten vrachtwagens zijn er?
Welke soorten vrachtwagens zijn er? Vrachtauto’s worden wereldwijd ingezet om – zoals de naam al zegt – vracht te vervoeren. Deze voertuigen bestaan in vele soorten, maten en uitvoeringen; het is dan ook een verzamelnaam voor allerlei verschillende wagens die in worden gezet voor goederenvervoer. In dit artikel lichten we de meest voorkomende type vrachtwagens […]
'}}
De verschillende soorten tractoren en hun toepassingen
De verschillende soorten tractoren en hun toepassingen Een tractor is een van de belangrijkste werktuigen in de landbouwsector en er bestaan dan ook veel verschillende soorten tractoren. Met zoveel verschillende soorten tractoren op de markt is het essentieel om te begrijpen welk type tractor het beste past bij bepaalde werkzaamheden. In deze blog leest u […]